Instemming(Vereist) Ik ga akkoord met de Algemene verkoop-, leverings en betalingsvoorwaarden
Artikel 1 – algemeen
Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen Hillco Poeliersbedrijf BV, gevestigd en kantoorhoudende te 6744 WZ Ederveen aan het adres Seringstraat 49a, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 69570485 (hierna te noemen: verkoper) en koper.
Afwijkende en/of aanvullende voorwaarden gelden slecht indien deze schriftelijk zijn overeengekomen en gelden uitsluitend voor de overeenkomst waarbij de afwijkende en/of aanvullende voorwaarden zijn gemaakt.
Eventuele algemene voorwaarden van koper zijn niet geldig. De toepasselijkheid daarvan wordt door verkoper uitdrukkelijk van de hand gewezen. Dit is alleen anders als verkoper schriftelijk met de toepasselijkheid van de voorwaarden van koper heeft ingestemd. Indien zich tussen partijen een situatie voordoet die niet in deze voorwaarden geregeld is, dan dient deze situatie te worden beoordeeld naar de inhoud en strekking van deze voorwaarden.
Verkoper behoudt zich het recht voor de voorwaarden tussentijds eenzijdig te wijzigen en/of aan te passen c.q. aan te vullen. Wijzigingen, aanpassingen en aanvullingen van de voorwaarden worden tenminste acht (8) dagen voor inwerkingtreding aan koper kenbaar gemaakt. In het geval de voorwaarden (tussentijds) worden gewijzigd, aangepast en/of aangevuld, blijven alle uit hoofde van de eerdere voorwaarden bestaande zekerheden, rechten op zekerheden, etc., onverkort van kracht, naast de rechten en bevoegdheden van de gewijzigde, aangevulde en/of aangepaste voorwaarden.
Artikel 2 – aanbiedingen
Alle aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders is overeengekomen. Bij samengestelde prijsopgaven bestaat geen verplichting tot levering van een gedeelte tegen een overeenkomstig gedeelte van de voor het geheel opgegeven prijs.
Alle orders binden de verkoper eerst, nadat deze schriftelijk door hem zijn bevestigd. Bij verkoop uit magazijnvoorraad kan de factuur voor de schriftelijke bevestiging in de plaats treden. De verkoopbevestiging wordt geacht juist te zijn, tenzij binnen 14 dagen na de verzending bezwaren daartegen zijn ontvangen.
Verkoper kan niet aan zijn offertes of aanbiedingen worden gehouden indien de wederpartij redelijkerwijs kan begrijpen dat de offertes of aanbiedingen, dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.
Artikel 3 – prijzen
De verkoper kan de overeengekomen prijzen bindend voor de koper verhogen indien onvoorziene omstandigheden daartoe aanleiding geven. Indien verkoper de prijzen verhoogt binnen drie maanden nadat de overeenkomst tot stand is gekomen, dan heeft de koper het recht de overeenkomst te ontbinden, tenzij de verhoging het gevolg is van wijzigingen in de wet- en regelgeving van de overheid. De overeenkomen prijzen zijn exclusief omzetbelasting en alle andere belastingen of heffingen hoe ook genaamd. Kennelijke (manipulatie-) fouten in
de prijsopgave, zoals evidente onjuistheden, kunnen ook na de totstandkoming van de overeenkomst door verkoper worden gecorrigeerd.
Artikel 4 – leveringen
De eventueel opgegeven leveringstermijn wordt beschouwd als bij benadering te gelden en valt, tenzij anders schriftelijk is overeengekomen, nimmer als fatale termijn aan te merken. Verkoper verplicht zich er zoveel mogelijk naar te streven de opgegeven data van leveringen aan te houden. De verkoper is echter nimmer aansprakelijk voor de gevolgen van overschrijding. Zodanige overschrijding geeft de koper niet het recht de bestelling te annuleren of de ontvangsten of betaling der goederen te weigeren zonder voorafgaand overleg met en goedkeuring van de verkoper.
Levering en verzending geschieden op kosten van verkoper, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
Het risico van geheel of gedeeltelijk verlies, c.q. tenietgaan van de goederen gaat op de koper over op het moment en op de plaats van levering als hiervoor bedoeld.
De leveringstermijnen zijn vastgesteld in de verwachting dat er geen beletstelen voor verkoper zijn. De leveringstermijnen gelden bij benadering en zullen nimmer gelden als fatale termijn, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.
Overschrijding, door welke oorzaak ook, van de overeengekomen levertijd, geeft koper in geen geval recht op schade vergoeding, uit welke hoofde dan ook.
Artikel 5 – aansprakelijkheid en risico
Indien verkoper aansprakelijk mocht zijn, dan is deze aansprakelijkheid beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld. Verkoper is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat hij is uitgegaan van door of namens koper verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens. Vergoeding komt echter alleen in aanmerking voor directe schade en de schade waartegen verkoper verzekerd is, dan wel redelijkerwijs verzekerd had behoren te zijn.
Verkoper is slechts aansprakelijk, voor zover zijn verzekering dit dekt, dan wel tot maximaal twee keer de factuur waarde, voor schade voor zover ontstaan door schuld van verkoper of van hen, die door hem te werk zijn gesteld ter zake de geleverde goederen. De verkoper is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie. Verkoper is overigens in het bijzonder nimmer aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade, welke wordt veroorzaakt aan of door het door hem geleverde goed of door ter zake in zijn dienst zijnde personeel middellijk of onmiddellijk toegebracht aan goederen en personen welke of wie ook. Het vorenstaande geldt mutatis mutandis voor de goederen, welke door of vanwege de verkoper ter bewaring, gebruik, bewerking en verwerking aan de verkoper zijn toevertrouwd. Verkoper heeft te allen tijde het recht, indien en voor zover mogelijk, de schade van koper ongedaan te maken of te besproken door verbetering en/of vervanging van het gebrekkige goed. Koper vrijwaart verkoper tegen alle aanspraken van derden welke direct of indirect met de uitvoering van de overeenkomst amen hagen. Koper vrijwaart verkoper in het bijzonder
tegen vorderingen van derden wegens schade die veroorzaakt is doordat koper aan verkoper onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt.
Koper is gehouden eventuele schade binnen twee maanden na ontstaan van het schadeveroorzakende feit aan verkoper te melden. Bij gebreke daarvan komt het recht op schadevergoeding te vervallen.
Artikel 6 – overmacht
De verkoper is verder niet aansprakelijk voor niet-levering of niet tijdige levering, indien deze een gevolg is van een hem niet toerekenbare oorzaak, waardoor de nakoming van de overeenkomst door de verkoper redelijkerwijs niet kan worden verlangd. Onder deze omstandigheden zijn in ieder geval te begrijpen aanhoudend leveranciersverzuim, bedrijfsstoringen, oorlogsgevaar, oorlog, oproer, watersnood, werkstaking, brand, machinebreuk en andere ongevallen, overstroming, gesloten scheepvaart en andere stremmingen in het vervoer, etc. Indien het voorgaande zich voordoet, worden de verplichtingen van verkoper opgeschort tot op het moment dat verkoper alsnog in staat is deze op de overeengekomen wijze na te komen, zonder dat verkoper in verzuim raakt ten aanzien van de nakoming van die verplichtingen en zonder dat hij tot enige schadevergoeding kan worden gehouden.
Indien voornoemde periode langer duurt dan één maand, dan is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.
Artikel 7 – betalingen
Betaling dient te geschieden zonder aftrek van enige korting, indien niet schriftelijk anders is overeengekomen, binnen 14 dagen na factuurdatum. Koper is nimmer gerechtigd tot verrekening van het door hem aan verkoper verschuldigde. Evenmin is koper gerechtigd om de betaling van een factuur op te schorten. Indien koper niet binnen de hiervoor genoemde termijn, dan wel een in afwijking daarvan schriftelijk tussen partijen overeengekomen termijn heeft betaald, raakt hij bij het vestrijken van die termijn terstond van rechtswege in verzuim. Koper is alsdan een rente verschuldigd van 1,25% per maand, tenzij de wettelijke rente hoger is, in welk geval de wettelijke rente verschuldigd is. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat koper in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledig verschuldigde bedrag, een en ander onverminderd de verdere rechten welke verkoper heeft. Alle gemaakte kosten, met betrekking tot de invordering van het door de koper verschuldigde en niet tijdig betaalde, zowel de gerechtelijke als buitengerechtelijke kosten, zijn voor rekening van de koper. Zij worden op tenminste 15% van het verschuldigde bedrag gefixeerd en zullen minimaal € 150,-- bedragen, onverminderd het recht van de verkoper meerdere kosten in rekening te brengen.
Bovendien heeft verkoper het recht de overeenkomst zonder formaliteiten en zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn, zonder tussenkomst van de rechter, voor het geheel danwel voor het nog niet uitgevoerde deel te ontbinden, onverminderd het recht van de verkoper op betaling van het reeds geleverde en op schadevergoeding indien daartoe aanleiding is. Betalingen worden op de eerste plaats aangewend voor dekking van de gemaakte kosten/renten en strekken eerst daarna tot dekking van de plaatsgevonden hebbende leveringen, met dien verstande dat deze betalingen steeds eerst in mindering worden gebracht op de langst vervallen facturen.
Koper is verplicht c.q. heeft zich jegens verkoper verbonden aan, ook nadat een bestelling door verkoper geheel of gedeeltelijk is uitgevoerd, om voor al hetgeen koper aan verkoper is verschuldigd, uit welke hoofde dan ook, op eerste verzoek van verkoper, ten genoegen van verkoper, (aanvullende) zekerheid – waaronder maar niet uitsluitend een pand- en/of hypotheekrecht, bankgarantie, etc. – te stellen.
Vestiging van een (nieuwe) zekerheid ten gunste van verkoper geldt niet als vervanging of vrijgave van (bestaande) zekerheden.
Artikel 8 – eigendomsvoorbehoud
De geleverde goederen blijven eigendom van de verkoper totdat volledige betaling heeft plaatsgehad van al de betalingsverplichtingen van koper uit overeenkomsten met verkoper dan wel uit daaruit voortvloeiende overeenkomsten, vorderingen ter zake van het tekortschieten in de nakoming van een dergelijke overeenkomst daaronder begrepen.
Met dien verstande echter dat het risico ten aanzien van beschadiging en verloren gaan van goederen en van eventueel daaruit voortvloeiende schaden op de koper overgaat na levering en aanvaarding van de goederen. Koper verplicht zich om de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand, ontploffings- en waterschade, alsmede tegen diefstal.
Artikel 9 – reclame en klachten
Het aannemen der goederen voor de koper zonder aantekening op de pak- c.q. afleveringsbon, geldt als bewijs dat de uiterlijke staat zowel als het aantal goederen in orde is bevonden. Eventuele reclames die de ontvangen goederen betreffen, worden door de verkoper slechts in behandeling genomen indien zij de verkoper rechtsreeks binnen 24 uur na aflevering van de betreffende goederen telefonisch of via e-mail hebben bereikt. Onder nauwkeurige opgave van de aard en grond van de klachten. Indien de reclames de ontvangen facturen betreffen, moeten zij binnen acht dagen na factuurdatum, telefonisch of schriftelijk worden bericht. Reclames die de verkoper na het verstrijken van de hiervoor genoemde termijnen bereiken, worden door de verkoper niet meer in behandeling genomen. In dat geval kan koper jegens verkoper geen rechten ontlenen en/of een vordering instellen ter zake van onjuiste/gebrekkige nakoming van de overeenkomst. Een reclame als hiervoor bedoeld, schort de betalingsverplichting van koper niet op.
Artikel 10 – retentierecht
De verkoper, die de goederen van de koper onder zich heeft, is gerechtigd die goederen onder zich te houden tot voldoening van alle kosten die de verkoper gemaakt heeft ter uitvoering van de opdracht van dezelfde koper, tenzij de koper voor die kosten respectievelijk zekerheid heeft gesteld. Het recht tot retentie heeft de verkoper ook in geval de koper surseance van betaling aanvraagt of in staat van faillissement komt te verkeren.
Artikel 11 – ontbinding
in geval van liquidatie, van (aanvrage van) surseance van betaling of faillissement, van beslaglegging – indien en voor zover het beslag niet binnen twee maanden is opgeheven – ten laste van koper, van schuldsanering of een andere omstandigheid waardoor koper niet
langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat het verkoper vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang te ontbinden dan wel de order of overeenkomst te annuleren, zonder enige verplichting zijnerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. Indien de overeenkomst wordt ontbonden, zijn de vorderingen van verkoper op koper onmiddellijk opeisbaar. Indien die ontbinding aan koper toerekenbaar is, is verkoper gerechtigd tot vergoeding van de schade, daaronder begrepen de kosten, daardoor direct en indirect ontstaan. Verkoper heeft het recht om de nakoming van al zijn verplichtingen op te schorten tot op het moment dat alle opeisbare vorderingen op koper volledig zijn voldaan. Indien verkoper de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en overeenkomst. Indien verkoper tot opschorting of ontbinding overgaat, is hij op generlei wijze gehouden tot vergoeding van schade en kosten daardoor op enigerlei wijze ontstaan.
Artikel 12 – toepasselijk recht, forumkeuze en
overig
Op alle overeenkomsten tussen koper en verkoper waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen die verband houden met overeenkomsten tussen koper en verkoper waarop deze voorwaarden van toepassing zijn en welke niet tot de competentie van de sector kanton van de Rechtbank behoren, worden met uitsluiting van alle gerechtelijke instanties beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement waarin verkoper zijn statutaire zetel heeft.
Artikel 13 – slotbepaling
Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De Nederlandse tekst van de algemene voorwaarden is steeds bepaald voor de uitleg daarvan.